BIM en Virtual Reality

De letters van BIM staan voor Bouw Informatie Model. Wellicht heeft u deze term al eerder gehoord. Bent u benieuwd wat dit nu eigenlijk betekend? Hieronder vindt u een beknopte toelichting.

Traditionele tekenmethode

Vroeger tekende de architect of ontwerper een tekening met potlood en pen op een tekentafel. Na de intrede van de computers en de CAD-software (Computer-Aided Design) werden deze lijnen niet meer handmatig getrokken maar door een computerprogramma. Twee lijnen naast elkaar werd een muur en later, door verdere automatisering, werd één lijn automatisch een spouwmuur met de juiste arcering. In een traditionele tekenmethode blijft men echter werken met lijnen en arceringen.

BIM modeleren

Bij het BIM modelleren wordt gewerkt met elementen die worden gemodelleerd (zo wordt dit in de praktijk ook genoemd). De elementen worden digitaal geplaatst zoals dit ook bouwplaats zal gebeuren. Hierdoor worden alle knooppunten goed zichtbaar. Eventuele problemen kunnen al vroeg worden opgespoord. zowel qua esthetica als functioneel. Dit vooraf beoordelen van een bouwwerk is een voordeel voor zowel de ontwerper, de bouwer en uiteraard ook voor de opdrachtgever.

Virtual Reality

Als een ontwerp redelijk is uitgewerkt dan kan deze al gebruikt worden om er virtueel doorheen te lopen. U als opdrachtgever kan zo voordat de bouw begint al beoordelen of de woning voldoet aan uw wensen. Een aanpassing is dan uiteraard een stuk voordeliger dan tijdens of zelfs na de bouwperiode! Virtual reality stellen wij laagdrempelig beschikbaar door gebruik te maken van een gratis app in combinatie met een Google Cardboard voor u smartphone. Beschikt u over een Google Cardboard V2 (ca. 15 Euro) en een smartphone download dan de gratis Kubity Go app en scan onderstaande QR-code voor een VR ervaring! Meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Terug