Verbouwen van een monument

Woont of werkt u in een monumentaal pand? Dan liggen verbouwplannen net iets gecompliceerder. Nederland wil waardevolle gebouwen bewaren voor toekomstige generaties. Dus samenwerken met de gemeente en het Rijk is heel belangrijk als u uw wensen wilt realiseren.

Hoe pakt u dat aan? 5 tips van Hulsplan! voor het verbouwen van een monumentaal pand:

  1. Zorg voor een bouwplan dat het “bewaren van het monument” en “het realiseren van uw wensen en plannen” combineert. Er zijn altijd meer goede opties!
  2. Stel de mogelijkheden van het monument centraal. Bepaal eerst welke onderdelen  bewaard moeten worden en definieer de uitgangspunten helder (zie hieronder een voorbeeld van 4 uitgangspunten).
  3. Bepaal daarna hoe binnen deze uitgangspunten uw wensen en plannen gerealiseerd kunnen worden. Het klinkt misschien gek, maar ‘werken binnen een strak kader’ vraagt extra creativiteit en leidt vaak tot de mooiste ontwerpen!
  4. Stelt u het monument centraal, dan is de monumentencommissie een partner waarmee u uitstekend kunt overleggen.
  5. Begin met het eind in gedachten: een uitgebalanceerde woning of bedrijfsruimte die voldoet aan de huidige eisen voor gebruik en comfort.

Hulsplan! adviseert u als u verbouwplannen hebt voor uw monumentale woning of bedrijfsruimte. Onze ervaring maakt dat we goed op de hoogte zijn van de regelgeving. We helpen u graag bij het realiseren van de wensen voor uw monumentale woning of bedrijfsruimte! Laat uw gegevens achter in ons contactformulier of neem direct contact met ons op.

Uitgangspunten voor uw verbouwplannen:

  1. Welke onderdelen in uw monument hebben een beschermde status?
  2. Wat zijn uw wensen en plannen voor gebruik en comfort?
  3. Wat is uw budget voor de realisatie van de verbouwing?
  4. Met welke wet- en regelgeving moet u rekening houden?

1000-plgrond

Terug